Mikroyrityksen kirjanpito: Aloittelevan yrittäjän opas

Mikä on mikroyritys ja miksi kirjanpito on tärkeää?

Mikroyritys on yritys, joka työllistää alle 10 henkilöä ja jonka liikevaihto tai taseen loppusumma on alle 2 miljoonaa euroa. Mikroyritykset ovat Suomen talouden selkäranka, ja niiden merkitys yhteiskunnalle on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Kirjanpito on tärkeä osa mikroyrityksen toimintaa, sillä se auttaa seuraamaan yrityksen taloudellista tilannetta ja varmistaa, että yritys noudattaa lakisääteisiä velvoitteitaan.

Kirjanpito ei ole pelkästään lakisääteinen velvoite, vaan se tarjoaa myös arvokasta tietoa yrityksen johdolle. Hyvin hoidettu kirjanpito auttaa tekemään parempia liiketoimintapäätöksiä, suunnittelemaan tulevaisuutta ja varmistamaan yrityksen taloudellisen terveyden. Lisäksi se helpottaa verotukseen liittyvien asioiden hoitamista ja mahdollistaa yrityksen taloudellisen tilanteen seuraamisen reaaliajassa.

Kirjanpidon perusperiaatteet

Kirjanpidon perusperiaatteisiin kuuluu kaksinkertainen kirjanpito, jossa jokainen liiketapahtuma kirjataan kahdelle tilille: debet- ja kredit-puolelle. Tämä varmistaa, että kirjanpito on tasapainossa ja antaa oikean kuvan yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Mikroyrityksillä on kuitenkin mahdollisuus käyttää yksinkertaistettua kirjanpitoa, mikäli tietyt ehdot täyttyvät.

Yksinkertaistetussa kirjanpidossa voidaan käyttää kassaperusteista kirjanpitoa, jossa liiketapahtumat kirjataan silloin, kun raha vaihtaa omistajaa. Tämä helpottaa kirjanpidon hoitamista ja vähentää byrokratiaa, mutta se ei välttämättä anna yhtä tarkkaa kuvaa yrityksen taloudellisesta tilanteesta kuin suoriteperusteinen kirjanpito.

Kirjanpidon ohjelmistot ja työkalut

Nykyään on saatavilla lukuisia kirjanpito-ohjelmistoja, jotka helpottavat kirjanpidon hoitamista. Nämä ohjelmistot automatisoivat monia kirjanpidon tehtäviä, kuten laskujen käsittelyn, palkanlaskennan ja raportoinnin. Suosittuja kirjanpito-ohjelmistoja ovat esimerkiksi Procountor, Netvisor ja Mepco.

Kirjanpito-ohjelmistojen käyttö säästää aikaa ja vähentää virheiden riskiä. Ne tarjoavat myös reaaliaikaista tietoa yrityksen taloudellisesta tilanteesta, mikä helpottaa päätöksentekoa. Lisäksi monet ohjelmistot ovat pilvipohjaisia, mikä tarkoittaa, että kirjanpitoon pääsee käsiksi mistä tahansa ja milloin tahansa.

Ulkoistettu kirjanpito: Hyödyt ja haitat

Monet mikroyritykset päättävät ulkoistaa kirjanpitonsa ammattilaisille. Tämä voi olla hyvä ratkaisu, jos yrityksellä ei ole resursseja tai osaamista hoitaa kirjanpitoa itse. Ulkoistettu kirjanpito vapauttaa yrittäjän aikaa keskittyä ydinliiketoimintaan ja varmistaa, että kirjanpito hoidetaan ammattimaisesti ja ajallaan.

Ulkoistamisen haittapuolena voi olla kustannukset, jotka saattavat olla merkittäviä pienelle yritykselle. Lisäksi ulkoistaminen voi tarkoittaa, että yrittäjä ei ole yhtä hyvin perillä yrityksen taloudellisesta tilanteesta kuin itse kirjanpitoa hoitaessaan. On tärkeää valita luotettava ja osaava kirjanpitopalvelu, joka tarjoaa läpinäkyvää ja ajantasaista tietoa yrityksen taloudesta.

Kirjanpidon lakisääteiset vaatimukset

Suomessa kirjanpitoa säätelee kirjanpitolaki, joka asettaa vaatimukset kirjanpidon järjestämiselle ja tilinpäätöksen laatimiselle. Mikroyrityksillä on joitakin helpotuksia kirjanpitolain vaatimuksista, kuten vapautus toimintakertomuksen laatimisesta ja mahdollisuus käyttää yksinkertaistettua tilinpäätöstä.

On tärkeää, että mikroyritys noudattaa kirjanpitolain vaatimuksia ja pitää kirjanpitonsa ajan tasalla. Tämä varmistaa, että yritys täyttää lakisääteiset velvoitteensa ja välttää mahdolliset sanktiot. Lisäksi hyvin hoidettu kirjanpito antaa luotettavaa tietoa yrityksen taloudellisesta tilanteesta ja auttaa tekemään parempia liiketoimintapäätöksiä.

VIEW Groupin kirjanpitopalvelut

Me tarjoamme kattavat kirjanpitopalvelut mikroyrityksille. Olitpa sitten aloitteleva yrittäjä tai kokenut konkari, huolehdimme taloushallinnostasi luotettavasti ja vahvalla ammattitaidolla. Ulkoistamalla kirjanpidon meille voit keskittyä ydinosaamiseesi ja yritystoimintasi kehittämiseen.

Palveluihimme kuuluu muun muassa juokseva kirjanpito, tilinpäätökset, palkanlaskenta ja verotusasiat. Käytämme nykyaikaisia sähköisiä järjestelmiä, jotka mahdollistavat taloushallinnon hoitamisen maantieteellisestä sijainnistasi riippumatta. Saat käyttöösi oman yhteyshenkilön ja taloustiimin, joka varmistaa, että kirjanpitosi on aina ajan tasalla.

Ota yhteyttä ja luodaan yhdessä juuri sinun tarpeisiisi sopiva palvelupaketti. VIEW Group on täällä auttamassa sinua menestymään!