Vuodenvaihteen 2025 veromuutokset

Vuoden 2025 alusta astuvat voimaan uudet veromuutokset. Olemme koonneet tähän artikkeliin muistutukseksi keskeisiä asioita, jotka yrittäjän on hyvä huomioida.

1.1.2025 useamman tuoteryhmän arvonlisäverokantaan tulee muutoksia, joista poikkeuksena sanoma- ja aikakauslehdet sekä yleisradiotoiminta jäävät edelleen 10 % verokannan piiriin.

Tuoteryhmät, jotka siirtyvät 10 prosentista 14 prosenttiin:

  • kirjat
  • lääkkeet
  • liikunta-, viihde- ja kulttuuripalvelut
  • majoituspalvelut

Tuoteryhmät, jotka laskevat 25,5 prosentista 14 prosenttiin:

  • kuukautis- ja inkontinenssisuojat
  • lasten vaipat

Makeisten ja suklaan valmistellaan siirtyvän 14 prosentista yleisen alv-kannan piiriin eli 25,5 prosenttiin. Muutos on suunniteltu tulevaksi voimaan 1.6.2025.

Kuten aikaisemmin tänä syksynä tapahtuneessa yleisen arvonlisäverokannan muutoksessa, näidenkin muutosten kohdalla toimitus- tai suorittamisajankohta ratkaisevat oikean verokannan määräytymisen. Jos tämä herättää kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä omaan kirjanpitäjääsi.

Muutokset pienyritysten verotukseen

Arvonlisäveron alarajahuojennus poistuu

Vuoden 2025 alusta alkaen pienyritykset eivät voi enää saada arvonlisäveron alarajahuojennusta. Tämä verohelpotus on koskenut yrityksiä, joiden vuosittainen liikevaihto on alle 30 000 euroa ja jotka ovat arvonlisäverovelvollisia. Alarajahuojennusta voi kuitenkin vielä hakea vuodelta 2024. Huojennusta haetaan tämän vuoden viimeisellä alv-ilmoituksella.

Lakimuutos johtuu EU:n pienyritysdirektiivistä, joka poistaa alv:n alarajahuojennukset EU-jäsenmaissa ja muutos koskee kaikkia pienyrityksiä yritysmuodosta riippumatta.

Vähäisen liiketoiminnan raja nousee 20 000 euroon

Vähäisen toiminnan raja ei poistu edellä mainitun lakimuutoksen myötä, vaan nousee 15 000 eurosta 20 000 euroon. Muutos vaikuttaa myös tapaan tarkastella liikevaihtoa. Nykyisellään liikevaihdon arviointi on perustunut tilikauden liikevaihtoon, mutta jatkossa liikevaihtoa tarkastellaan aina kalenterivuoden perusteella. Tämä tarkoittaa, että vähäisen toiminnan raja-arvon arvioinnissa otetaan huomioon myös edellisen kalenterivuoden liikevaihto.

Yrityksellä on siis edelleen mahdollisuus käyttää vähäisen toiminnan laskuttamiseen alv 0 %, jos liikevaihto ei ylitä 20 000 euroa kuluvan ja edellisen vuoden aikana. Esimerkiksi jos vuonna 2024 ja 2025 liikevaihto jää alle 20 000 euron, voit laskuttaa alv 0 % vuodesta 2025 alkaen. Jos 20 000 euron raja kuitenkin ylittyy kesken vuoden 2025, yrityksen pitää ilmoittautua alv-rekisteriin siitä ajankohdasta lukien, jolloin alaraja ylittyi.

Vaikka liikevaihtoraja ei ylittyisikään, on yrityksen silti mahdollista rekisteröityä alv-rekisteriin ja näin hyödyntää alv-vähennykset liiketoimintaan liittyvistä hankinnoista sekä mahdollistaa tehokkaamman toimimisen kansainvälisesti.

Koulutusvähennys poistuu vuonna 2025

Ensi vuodesta alkaen työnantajilla ei enää ole mahdollisuutta tehdä koulutusvähennystä verotuksessa. Aiemmin työnantajat saattoivat saada lisävähennyksen, joka vastasi 50 % työntekijän koulutuspäivien arvioiduista palkkakustannuksista. Vähennykseen oikeutti enintään kolme koulutuspäivää kutakin työntekijää kohti.